woensdag 5 augustus 2009

Foto's overhandiging boek aan priemier












Curaçao op Russische zolders                          1 Augustus 2009

Een van de ansichtkaarten in ‘Prentbriefkaarten van Curaçao’ waarvan maandag het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de premier. WILLEMSTAD — “Boekhandels, maar ook kledingwinkels en elektronicazaken; bijna iedereen gaf vroeger prentbriefkaarten uit. Dat is Curaçao, iedereen heeft een handeltje erbij”, zegt Rob van den Berg, leraar bouwkunde en fanatieke verzamelaar van Curaçaose ansichtkaarten. Samen met architect Ben Smit maakte hij het boek ‘Prentbriefkaarten van Curaçao, uitgevers en uitgaven van 1898 tot 1950’.Smit, ook al zo’n fanatieke verzamelaar, was verantwoordelijk voor de eerste zwart-wituitgave van het boek in 1996. Deze tweede versie is in kleur en heeft een groter formaat, waardoor de kaarten op ware grootte zijn afgebeeld. Het is de bedoeling dat het eerste exemplaar maandag wordt aangeboden aan premier Emily de Jongh-Elhage, waarna het ook te koop zal zijn bij de bekende boekhandels.
‘Prentbriefkaarten van Curaçao’ bevat afbeeldingen van lang verdwenen gebouwen zoals een theater in Punda maar ook de enkele jaren geleden afgebroken Westend-bioscoop op het Brionplein. Op andere kaarten staan de eerste opslagtanks van de raffinaderij, het Rifwater, arbeiders en zeilschepen in de Annabaai en kunuku-huisjes op Bándabou. “Het is een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis. Dat vind ik zelf ook het mooie aan het verzamelen. De foto’s van verdwenen gebouwen, maar ook de eerste foto’s van bestaande gebouwen. De kaarten met foto’s van Soublette behoren tot mijn favorieten. Je ziet gewoon dat die man goed kon fotograferen”, aldus Van den Berg.Maar ‘Prentbriefkaarten van Curaçao’ is boven alles ook een echte catalogus. Dat laatste blijkt bijvoorbeeld uit de indeling. Het boek begint niet bij de oudste ansichtkaart en is ook niet ingedeeld per wijk, maar rubriceert uitgevers op alfabetische volgorde. Van elke uitgegeven serie ansichtkaarten is bovendien maar één kaart afgebeeld, ook al bestaat een serie misschien uit wel twintig kaarten met prachtige afbeeldingen. En van alle kaarten zijn de voorkant en de achterkant afgebeeld, omdat dat voor de echte verzamelaars ook interessant is. “Kijk, vanaf 1906 bestaat de achterkant uit een deel voor het adres en een deel om iets op te schrijven. Vóór 1906 schreef men vaak op de voorkant. Het mooist is als de kaarten beschreven zijn en met een postzegel erop zijn verstuurd.”De mooiste kaarten zijn daardoor ook het moeilijkst te achterhalen, want die zijn door toeristen verstuurd naar hun familie en vrienden in heel andere delen van de wereld. “Toen ik in 1997 de eerste oude ansichtkaart zag en er meer wilde, wist ik nog helemaal niet hoe ik aan die kaarten moest komen. Nu wel. Ik heb er inmiddels 1700 uit de meest uiteenlopende landen: van Argentinië tot Rusland. Vaak zijn de ansichtkaarten van mensen die hun zolder opruimen. Ze geven ze aan handelaars en die komen weer op verzamelaarsbeurzen. Op internet zoek ik ook naar nieuwe kaarten. Elke dag. Ook nu het boek af is.




”Expositie van de ansichtkaarten van Rob van den Berg zijn niet alleen te zien in ‘Prentbriefkaarten van Curaçao’, maar ook bij Gallery Alma Blou in Landhuis Habaai. Op zaterdag 22 augustus van 10.30 tot 12.30 uur worden Van den Bergs dubbele kaarten geëxposeerd en verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten